Instructeurscursus

Oneindige Chiropassie? Word zelf vormingsbegeleider

Ben jij zo’n diehard die ervan houdt om zelf Chiromomenten in elkaar te steken? Dan heb je het profiel van een instructeur! Op KIC word je klaargestoomd om je eigen Chirocursus of andere vorming te organiseren en begeleiden. Laat je opleiden tot instructeur en geef je ideeën, kennis en ervaringen door aan de toekomst van de Chiro. Bovendien maak je deel uit van een groep gedreven Chirolovers van de bovenste plank. Ga mee op KIC. Je beleeft er onvergetelijke Chiro-momenten die je meedraagt voor de rest van je leven. Én je behaalt een officieel instructeursattest!

• Ontdek alles over groepsdynamica, coaching, reflectie, …
  • Leer hoe je een waardevolle vorming kan geven
  • Beleef zalige Chiromomenten
  • Leer gepassioneerd Chirovolk kennen
  • Ontspan tijdens gezellige avondactiviteiten en lavers
  • Behaal een instructeursattest van de Vlaamse Overheid

Wat is een instructeurscursus?

In de Chiro kun je de Instructeurscursus volgen om meer bagage te verzamelen voor je engagement in een kaderploeg (bijvoorbeeld een gewest) of om sterker te worden in vorming geven binnen de Chiro.

De instructeurscursus bestaat uit drie weekends: KIC 1, KIC 2 en KIC 3.

Die drie weekends bereiden je voor op het begeleiden, uitwerken en organiseren van sterke vormingsmomenten, en geven je een stevige basis mee om deelnemers een geweldige cursus te laten beleven. Dat instructeurstraject biedt een basis aan iedereen met goesting om cursussen te begeleiden (Animatorcursus, Hoofdanimatorweekend, themacursussen, Aspitrant, eigen ineengebokste vormingsmomenten op maat van de Chirogroepen in je buurt, enz.).

Verder wissel je tijdens die drie verrassende weekends uit over de taken van een kaderploeg (gewest, verbond, dienst, commissie of redactie) en over de visie van de Chiro. Je krijgt ten slotte heel wat bagage mee rond groepsdynamica, coaching, feedback geven, zelfreflectie, en nog zoveel meer.

• Cursus: 3 weekends in de Chirohuizen
  • Stage: 50 uur
  • Reflectiemoment: 4 uur
  • Minimumleeftijd: 19 jaar
  • Kostprijs: € 48,5 + € 48,5 + € 53,5
Sfeerbeeld Chirocursus

Wie kan mee?

Om een instructeursattest te behalen, moet je 19 jaar of ouder zijn EN de competenties van een animator bezitten.

De instructeurscursus is het meest geschikt voor leden van kaderploegen of vrijwilligers die vorming geven.

Hoeveel kost dat?

KIC 1: 48,5 euro, incl. overnachtingen, maaltijden, begeleiding, verzekering
KIC 2: 48,5 euro, incl. overnachtingen, maaltijden, begeleiding, verzekering
KIC 3: 53,5 euro, incl. overnachtingen, maaltijden, begeleiding, verzekering en reflectiemoment

Op cursus krijg je een bewijs van deelname. Hiermee kun je het cursusbedrag volledig of gedeeltelijk terugbetaald krijgen van je gemeente. Op de site van VDS kan je opzoeken hoeveel jouw gemeente terugbetaalt.

Wanneer en waar?

De nieuwe cursusdata voor het werkjaar 2018-2019 zullen op 1 september verschijnen. Vanaf dat moment kan je ook meteen inschrijven. ​​​​​​​

Sfeerbeeld op Chirocursus

Voorwaarden

Om je instructeursattest te behalen, is het nodig om van het begin tot het einde aanwezig te zijn op elk van de drie weekends. Je volgt eerst KIC 1, dan KIC 2 en ten slotte KIC 3.

Instructeurstraject

Om je attest ‘Instructeur in het jeugdwerk’ te behalen, doe je na je cursus 50 uur stage en volg je een reflectiemoment.

Uitschrijven?

Reeds ingeschreven, maar kan je er om de één of andere reden toch niet bijzijn? Schrijf je dan uit.

Opgelet! Uitschrijven kan je tot 2 weken voor de start van de cursus. Doe je dat later, dan rekenen we 7,5 euro administratiekosten aan.
Als je wegens een overlijden of ziekte niet aanwezig kan zijn, rekenen we geen uitschrijvingsbijdrage aan. We verwachten dan wel een attest ter verantwoording. Dit mag je sturen naar [email protected].